Hvad er en URL?

30. januar 2021

URL står for Uniform Ressource Locator, som er adressen på en bestemt ressource et sted på nettet og navnet på den hjemmeside der står i din browser. URL er en stedfortræder for IP-adresser, der kan være væsentlig sværere at huske.

Det er en væsentlig faktor i søgemaskinerne øjne at URL-strukturen er korrekt opsat når der vurderes på rangeringen af en hjemmeside. Derfor er det vigtigt at man har det med i tankerne når man laver sin hjemmeside. Disse ting kan godt optimeres på når hjemmesiden er etableret, men hvis man indtænker det i startprocessen kan man spare tid og hurtigere indtage de gode placeringer.

URL i linkbuilding sammenhæng

I ovenstående afsnit var der lidt overordnet information omkring URL og hvad det betyder. Det, der er mere spændende, i hvert fald i sammenhæng med linkbuilding, er hvordan man bruger URL’er i sin linkbuildingstrategi.

Når man planlægger linkbuildingen for sin hjemmeside, så er det vigtigt at man tænker diversitet med i ligningen. For at starte et sted hvor det giver mest mulig mening for alle, uanset hvor langt man er i læringsprocessen omkring linkbuilding, så er URL i forbindelse med linkbuilding, den side man kan kommer ind på når man trykker på ankerteksten. Hvad en ankertekst er, det kommer jeg mere ind på længere nede på siden. Den URL man gerne vil have til at rangere på til et bestemt søgeord, det er den URL man indsætter derfra hvor man bygger et link fra.

Det kan eksempelvis være at man, ligesom mig selv, gerne vil rangere på “linkbuilding”, og den side på min hjemmeside jeg gerne vil have til at rangere på det, er: https://nikolajostergaard.dk/linkbuilding-den-ultimative-guide-til-at-bygge-links/ ← det her, det er en URL. Når man linkbuilder til sin hjemmeside og eksempelvis placerer ovenstående link på en anden hjemmeside, fortæller man først og fremmest søgemaskinerne at min hjemmeside eksisterer og at deres robotter skal komme forbi min hjemmeside, fordi her er noget godt content som er værd at læse for dem som søger efter “linkbuilding”.

Når man blot indsætter URL’en som jeg har gjort her, så hedder det en naked anchor text, eller på dansk; nøgen ankertekst. Man kan også vælge at pakke URL’en ind med en mere diskret eller relevant ankertekst.

Ankertekst (Anchor text)

Som jeg skrev tidligere så vil jeg også komme ind på hvad en ankertekst er. I bund og grund så er en ankertekst det ord man kan trykke på, som navigerer en videre til den URL, som gemmer sig bag ankerteksten. Eksempelvis her linkbuilding, ankertekst her: linkbuilding og når man trykker på det, så lander man på en anden side på min hjemmeside, og det hedder URL, hvis det ikke gav mening tidligere.

Ankerteksten bruger man til at fortælle søgemaskinerne, at på den side man linker til handler om det det ord man har lavet som ankertekst. For at bruge det samme eksempel som lige før, så fortæller man søgemaskinerne at min side her: https://nikolajostergaard.dk/linkbuilding-den-ultimative-guide-til-at-bygge-links/ handler om linkbuilding.

Det er vigtigt at artiklen også omhandler noget relevant i forhold til det man linker til og til hvilken ankertekst man vælger at bruge. For søgemaskinernes robotter læser også artiklen hvor man linker fra og jo mere relevant den er, jo nemmere er det at identificere emnet og relevansen.

Ligeledes er det også vigtigt at man ikke overgør brugen af sine eksakte ankertekster på det eksakte søgeord. Diversitet er nøgleordet når vi snakker linkbuilding og det gælder i alle facetter i linkbuilding.